Visdeurbel

In het voorjaar zwemmen duizenden vissen stroomopwaarts door de grachten en singels van Utrecht om eitjes te leggen. De visdeurbel helpt deze migrerende vissen om de Weerdsluis te passeren. Tijdens het migratieseizoen, van maart tot juni, staat er een onderwatercamera bij de Weerdsluis aan. Via de website visdeurbel.nl kan iedereen wereldwijd de camera volgen en zien wanneer er vissen voor de sluis zwemmen. Door op de digitale visdeurbel te drukken, opent de sluiswachter de sluisdeuren, zodat de vissen hun weg naar de Kromme Rijn kunnen vervolgen.

Op dit moment staat de visdeurbel uit. Vanaf 3 maart 2025 kun je weer op de deurbel drukken en de vissen helpen met de migratie!

Hoe is de visdeurbel ontstaan?

Tijdens een project met onderwatercamera’s bleek dat veel vissen in het voorjaar voor de gesloten deuren van de Weerdsluis wachtten. De sluiswachter wilde de deuren wel openen, maar wist niet wanneer de vissen daar waren. Zo ontstond het idee voor de visdeurbel. Dankzij deze innovatie kan de sluiswachter de sluisdeuren openen zodra vissen erdoorheen willen, waardoor zij zonder obstakels van de Vecht naar de Kromme Rijn kunnen zwemmen om zich voort te planten.

Welke vissen maken gebruik van de visdeurbel?

De visdeurbel biedt inzicht in de vissoorten en aantallen die de sluis passeren, en laat zien hoe de grachten en singels de Vecht met de Kromme Rijn verbinden. Veelvoorkomende soorten zijn de baars, brasem, snoek, en blankvoorn. Ook zijn er bijzondere soorten gespot, zoals de winde, meerval, en de bedreigde paling. Foto’s van de vissen zijn te bekijken op de website van de visdeurbel.

Vergroten leefgebied vissen

De gemeente Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden werken samen bij het aanleggen van natuurvriendelijke oevers en onderwaterstructuren in de grachten en singels. Door meer reliëf en structuur in het water te brengen, vergroten we het leefgebied van vissen.