Vismigratie en vispassages

Bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) staat het bevorderen van een gezonde visstand hoog op onze agenda. Een gezond leefmilieu met voldoende paai- en opgroeigebieden, plekken met voldoende voedselaanbod en diepere overwinteringsplaatsen zijn van levensbelang voor vissen. Het is daarom cruciaal dat vissen ongehinderd kunnen migreren tussen deze gebieden. Obstakels zoals stuwen, sluizen en dammen kunnen echter de migratie van vissen belemmeren

Het bestuur van HDSR heeft ingestemd met het hoogste ambitieniveau voor het bevorderen van vismigratie. Om deze visie te realiseren, zetten we ons in voor de aanleg en optimalisatie van diverse vispassages en andere innovatieve oplossingen om vissen te helpen onbelemmerd te migreren. Hierdoor kunnen we niet alleen de visstand versterken, maar ook bijdragen aan een gezonder watersysteem in het algemeen.

Verschillende soorten vispassages

Wim de Wit, voormalig medewerker van HDSR, was betrokken bij het ontwerp en de aanleg van verschillende vispassages in Nederland, waaronder de Kamer-vispassage en de Sluisvispassage. Zijn bijdragen aan vismigratie en waterbeheer hebben een blijvende impact gehad op de manier waarop Nederland omgaat met zijn waterwegen en de bescherming van inheemse vissoorten. Naast de Kamer-vispassage en de Sluisvispassage, beheert HDSR ook een V-vormige bekkentrap en een Vislift om de migratie van vissen te bevorderen.

Een deel van ons beheergebied ligt onder zeeniveau. Dat zorgt ervoor dat er pompen nodig zijn om het water af te voeren. De kans bestaat dat vissen door deze pompen beschadigd raken of zelfs worden gedood. Daarom zorgen wij bij nieuw aan te leggen pompen of bij pompen die aangepast moeten worden voor visvriendelijke pompen. Zo helpen we de vissen om de pompen veilig te kunnen passeren.

De Wit Kamer-vispassage

kamer-vispassage

De Wit Sluisvispassage

sluisvispassage

De V-vormige bekkentrap

vvormige_bekkentrap

De Vislift

vislift_bij_gemaal_de_zwaan_artist_impression