De vislift

Vissen komen tijdens hun trek veel hindernissen tegen, zoals stuwen, gemalen, sluizen en inlaten. Deze obstakels vormen barrières en beperken het leef- en voedselgebied van vissen. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hecht veel belang aan een gevarieerde en gezonde visstand, wat essentieel is voor een goede ecologische waterkwaliteit. Daarom maken we gebruik van een vislift.

Een vislift is een object dat peilverschillen kan overbruggen en daarbij zorgt voor het vergemakkelijken van vismigratie. Een vislift is in feite een de Wit kamer-vispassage, maar dan in de vorm van een ronde cilinder. Het ontwerp heeft een gunstig stromingstraject dankzij de regeling van het stromende water en de ronde vorm. Door de optimale stroomsnelheid binnen de vislift wordt het voor vissen gemakkelijker om de vislift in te zwemmen. De vislift genereert ook relevante gegevens van passerende vissen en waterparameters, zoals temperatuur en zuurstofgehalte. Het is dus voorzien van ingebouwde monitoring.

Gezonde visstand: schoon en gezond water

Stuwen, dammen, gemalen en sluizen vormen obstakels voor vissen en beperken hun leef- en voedselgebieden. Een gezonde visstand is cruciaal voor een goede ecologische waterkwaliteit. Om ervoor te zorgen dat vissen vrij kunnen bewegen tussen watergangen en de ecologische verbindingen, zijn er vispassages, zoals ook de vislift, ontwikkeld. De provincie Utrecht financiert de vislift deels met Europese subsidies.

Een kijkje in de vislift

In de vislift hangt een camera. Van iedere vis die door de vislift zwemt, legt Vislift het type en het aantal vast. Zo weten we heel goed welke vissen waar en wanneer zwemmen. De vislift houdt ook de waterstanden en de waterkwaliteit in de gaten. Zo kunnen we het bijvoorbeeld direct zien als de vislift verstopt zit.

Vislift Up

Aangezien een deel van het werkgebied van HDSR onder zeeniveau ligt, zijn gemalen nodig om dit water via zogeheten boezemwateren af te voeren. Hier ontstaat een tegennatuurlijke situatie voor vissen, want vissen willen in het voorjaar vanuit de boezem naar de polder migreren. Aangezien de boezem een hoger waterpeil bevat, is een pomp nodig om een lokstroom te genereren. Deze is ingebouwd in de Vislift Up, daardoor wordt vismigratie mogelijk gemaakt in twee richtingen waar een barrière tussen twee peilgebieden de zwemroute blokkeert. De Vislift Up heeft net als de Vislift een ronde vorm, werkt volgens het sluis-vispassage principe en creëert een continue lokstroom op de boezem. Op deze manier zorgt de Vislift Up voor vismigratie vanuit beide peilgebieden.