Vissoorten

In het gebied van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden leven een groot aantal verschillende vissoorten, elk met hun eigen voorkeuren en leefomstandigheden. Er zijn vissoorten die zich thuis voelen in plantenrijk water, waar de vegetatie beschutting en voedsel biedt. Andere soorten geven de voorkeur aan enige stroming in het water om zich te kunnen voortbewegen en te jagen. Daarnaast zijn er ook soorten die van oorsprong niet in Nederland voorkomen, maar zich door menselijke invloeden of natuurlijke migratie hebben gevestigd in onze wateren. Het waterschap onderzoekt jaarlijks de vissoorten in ons gebied en voert maatregelen uit die bijdragen aan de toename van kwetsbare vissen en vismigratie.

Vissoorten in ons gebied

We werken aan schoon en gezond water en daarmee zorgen we voor voldoende gezonde leefmilieus voor vissen. Tevens heeft het bestuur van HDSR ingestemd met het hoogste ambitieniveau: het beheergebied zo maximaal mogelijk ontsluiten voor vismigratie en het behouden van een gezonde visstand. De tabel toont alle vissen die in ons gebied worden aangetroffen.

Vispassages helpen vissen een geschikte omgeving te vinden om te paaien en eitjes te leggen. De paling, zalm, Atlantische steur en stekelbaars zijn voorbeelden van vissoorten die migreren tussen het zoute water van zee en de zoete binnenwateren. Zonder vispassages zouden deze vissen onze polders niet kunnen bereiken voor hun voortplantingsreis.

Wil je weten hoe we dit doen? Ga naar onze pagina over vismigratie en vispassages.

Exoten

In veel van onze watergangen worden exotische vissoorten gevonden, zoals verschillende grondelsoorten, de Zonnebaars of de Blauwband. Deze vissen zijn van oorsprong niet in Nederlandse wateren te vinden en kunnen in enkele gevallen een bedreiging zijn voor de waterkwaliteit.

Bij visonderzoek vangen we naast vissen vaak ook invasieve exotische rivierkreeften en de Chinese wolhandkrab. Vooral de rivierkreeften vormen een probleem voor de kwaliteit van het water.

Meer weten over de rivierkreeft in ons gebied? Ga naar onze webpagina over rivierkreeften.

Rode Lijst

Op de Rode Lijst staan drie vissoorten die worden aangetroffen in onze watergangen, namelijk de alver, kroeskarper en grote modderkruiper. Deze soorten zijn op de Rode Lijst vermeld als ‘kwetsbaar’, wat aangeeft dat ze risico lopen om een bedreigde diersoort te worden.

Hoewel de vermelding op de Rode Lijst belangrijk is, betekent het niet dat deze vissen automatisch beschermd zijn. Wettelijke bescherming treedt pas op als vissoorten zijn opgenomen in de Flora- en Faunawet.

Meer weten over de vissoorten op de Rode Lijst? Ga naar de pagina van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.