Blauwalg
Blauwalgen (of blauwwieren) zijn bacteriën die van nature voorkomen in het oppervlaktewater (Het water in sloten, plassen, rivieren en kanalen). Dat komt doordat er veel voedingsstoffen in het water zitten die de blauwalgen opnemen.
Als de watertemperatuur stijgt, stijgt ook de hoeveelheid voedingsstoffen en dit leidt tot een sterke groei van algen. Dit wordt algenbloei genoemd. Algenbloei komt het meeste voor in augustus en september. Sommige blauwalgen produceren gif, vooral wanneer het langere tijd warm weer is.
Blauwalg melden?
Heeft u ergens blauwalg gesignaleerd?
Zie ook:
Vraag en antwoord Blauwalg
Blauwalgen (of blauwwieren) zijn bacteriën die van nature voorkomen in het oppervlaktewater. Dat komt doordat er veel voedingsstoffen in het water zitten die de blauwalgen opnemen. Als de watertemperatuur stijgt, stijgt ook de hoeveelheid voedingsstoffen en dit leidt tot een sterke groei van algen. Dit wordt algenbloei genoemd. Algenbloei komt het meeste voor in augustus en september. Sommige blauwalgen produceren gif, vooral wanneer het langere tijd warm weer is.
Bij de volgende verschijnselen is de kans groot dat er blauwalg in het spel is:
- het water ziet eruit als groenige soep
- er is blauw schuim op het water te zien
- er heeft zich een drijflaag gevormd
- het stinkt enorm
De precieze verschijningsvorm van blauwalg hangt af van de tijdsduur waarin de blauwalg zich heeft kunnen ontwikkelen. Hieronder een voorbeeld van blauwalg in een 'vergevorderd stadium'.
Blauwalg is een bacterie die giftige stoffen produceert waar mensen en dieren ziek van kunnen worden. Als mensen water met blauwalg binnen krijgen, kan dat maag- en darmklachten veroorzaken. Contact met het water kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Ook kunnen mensen pijn in hun hoofd, oren en ogen krijgen en sloom worden. Daarnaast komen duizeligheid, ademhalingsproblemen en kramp voor.
Is het water een officiële zwemwaterlocatie, dan neemt het waterschap direct monsters en bepaalt de provincie of een waarschuwing of een zwemverbod uitgevaardigd moet worden. Is het water geen officiële zwemwaterlocatie, dan bekijkt het waterschap of het probleem op te lossen is met doorspoelen (vers water aanvoeren door middel van gemalen). Doorspoelen is alleen mogelijk indien de bewuste locatie in contact staat met open water. Is dat niet het geval (bijvoorbeeld bij vijvers), dan bekijken we of blauwalgen op die plek een risico vormen, bijvoorbeeld omdat er veel gezwommen wordt of omdat er dieren uit drinken. Is dit het geval, dan doet het waterschap onderzoek of er daadwerkelijk sprake is van blauwalg. Vervolgens adviseren we de beheerder van het water - bijvoorbeeld een gemeente of recreatieschap - om waarschuwingsborden te plaatsen. De beheerder beslist zelf of hij borden plaatst.
Neem waarschuwingen over blauwalg serieus. Vermijd contact met het besmette water en zorg dat uw huisdieren er niet mee in aanraking komen. Bent u toch in aanraking met het water gekomen? Was dan uw handen en/of neem een douche.
Ja, wij horen het graag van u als u ergens blauwalg meent te herkennen. Belt u dan met telefoonnummer (030) 634 57 00.