Vraag en antwoord
PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen )) is een verzamelnaam voor duizenden verschillende stoffen die een risico vormen voor mens en natuur. Voorbeelden zijn GenX, PFOS en PFOA. Deze stoffen zijn door de mens gemaakt en horen niet thuis in water en bodem.
PFAS breken niet of nauwelijks af, daarom worden ze ook de forever chemicals genoemd. Eenmaal in het milieu verplaatsen de PFAS-verbindingen zich gemakkelijk via bodem, lucht en water.
In veel producten zitten PFAS-stoffen. Door gebruik van die producten (zowel in huishoudens als bedrijven) komen via afvalstromen PFAS-stoffen terecht in het milieu. Ook komen PFAS in het milieu terecht via uitstoot en lozingen door fabrieken.
In veel producten zitten PFAS-stoffen. Door producten te kopen waar geen PFAS in zitten, draagt u minder bij aan verspreiding van PFAS. Op de website www.waarzitwatin.nl staat informatie over producten waarin PFAS kunnen zitten.
Op de website van RIVM kunt u veel informatie terugvinden over PFAS. PFAS | RIVM
Ook heeft de GGD informatie over PFAS op hun website staan. PFAS (ggdleefomgeving.nl).
Het voedingscentrum raadt het voor alle Nederlandse (zoet)wateren af om regelmatig zelf gevangen (vette) vis te eten vanwege verschillende vervuilende stoffen die in het water aanwezig kunnen zijn.