Zorg ook voor schoon water

U kunt op veel manieren helpen met het schoonhouden van ons water. Alle kleine beetjes helpen. Hou rekening met wat u door het toilet of de wasbak spoelt en gooi geen afval in het water.

Wat mag ik door het riool spoelen?

Eigenlijk alleen poep, plas en wc-papier. En zeker geen schadelijke stoffen zoals verfresten en medicijnen. Vet en olie, maar ook billendoekjes en poetsdoekjes kunnen het riool verstoppen. Bedenk ook: alles wat u door het riool spoelt moet er op de zuiveringsinstallatie weer uitgehaald worden!

Watervervuiling voorkomen

Veel kleine beetjes watervervuiling zorgen samen voor een flinke aanslag op de waterkwaliteit. Chemische bestrijdingsmiddelen, zinken dakgoten, maar ook bijvoorbeeld hondenpoep en eendjes voeren vervuilen het water. En afval hoort natuurlijk al helemaal niet in het water.
Ook het wassen van de auto op straat geeft onnodige vervuiling. De auto wassen in een wasstraat is een stuk duurzamer.

Milieu- en watervriendelijk tuinieren

Een milieu- en watervriendelijke tuin is een tuin zonder verduurzaamd (geïmpregneerd) hout en bestrijdingsmiddelen. Zo wordt het (grond) water niet onnodig vervuild.
In een betegelde tuin kan het water niet weg. Er is dan bij veel regen sneller wateroverlast. Dus: tegel(s) eruit, plantje(s) erin!

Natuurvriendelijke oevers aanleggen

Het waterschap subsidieert grondeigenaren die langs de sloten op hun land natuurvriendelijke oevers aanleggen. Natuurvriendelijke oevers zijn flauw aflopende waterkanten, waarin het goed toeven is voor waterplant en -dier.

Gooi geen exoot in de sloot

Wilt u af van de waterplanten in uw vijver of aquarium? Gooi ze dan in uw groencontainer en dus niet in de sloot! Het lijkt misschien zonde om waterplanten weg te gooien, maar als ze eenmaal in de sloot belanden kunnen de exoten een ware plaag vormen en ander waterleven verdringen. Bovendien kost de bestrijding ervan heel veel geld.

Koop geen producten met microplastics

In verzorgingsproducten, zoals scrubs en tandpasta, kunnen microplastics zitten die met het blote oog niet te zien zijn. Via de douche of wasbak komen deze bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie. De deeltjes zijn echter zo klein dat de zuiveringsinstallatie ze er niet uit kan halen. Zo komen ze alsnog in het oppervlaktewater terecht. Als consument is het lastig om uit te vinden of er wel of geen plastics in producten zit. Daarom heeft de Plastic Soup Foundation de app ‘Beat the microbead’ ontwikkeld waarmee je producten kunt scannen op microplastics.

Medicijnen over? Lever ze in bij de apotheek

Heb je medicijnen over? Spoel ze in ieder geval niet door de wasbak of het toilet, maar lever ze in bij de apotheek. Als je ze door het toilet of gootsteen spoelt, dan komen ze via de riolering terecht bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Deze installaties kunnen medicijnresten er niet volledig uit zuiveren en dan komen ze uiteindelijk in het oppervlaktewater terecht. Daar vormen ze een bedreiging voor de dieren en planten. Ook wordt het moeilijker om schoon drinkwater te maken. Het waterschap bouwt bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Houten een proef installatie om medicijnresten te verwijderen met ozon. Maar beter nog is dat medicijnresten er niet in komen. Want wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit.

Gooi afval in de prullenbak

Zorg ervoor dat je geen afval op straat achterlaat. En beter nog: ruim op! Dit kan heel simpel door tijdens een wandeling een prikstok en een vuilniszak mee te nemen. Ruim je liever samen op? In veel gemeenten zijn er initiatieven om samen met buurtgenoten zwerfafval te rapen of worden er gratis afvalknijpers en vuilniszakken beschikbaar gesteld.

Watervervuiling gezien?

Help het waterschap door watervuiling aan ons te melden. Stinkt het water? Ziet u olie, dode vissen, blauwalg? Waarschuw het waterschap!


Afval hoort niet in het water

....maar in de prullenbak!

Watervervuiling gezien?

Wij ontvangen graag uw melding!

Tips

De website van Milieu Centraal biedt van tal van nuttige tips over onder meer het verantwoord omgaan met wasmiddelen en schoonmaakmiddelen.

Het riool

De website van Rioned, het platform van overheid, bedrijfsleven en onderwijs over riolering, geeft allerlei praktische informatie over verantwoord gebruik van het riool.