Veel gestelde vragen over baggeren
Om ervoor te zorgen dat u over 4 jaar niet opnieuw wordt opgeschouwd voor dezelfde watergang raden wij aan om meer bagger te verwijderen waar mogelijk. Wij gaan uit van een baggeraanwas van 2 centimeter per jaar. Dit kan altijd per watergang verschillen. Mocht u na de baggerwerkzaamheden net voldoen aan de gestelde eisen, dan is het goed mogelijk dat u over 4 jaar opnieuw opgeschouwd gaat worden. Is er sprake van een harde zandbodem, dan geldt dit natuurlijk niet. U kan dan niet meer bagger weghalen.
Als u zelf niet beschikt over machines, is het heel gebruikelijk om een loonwerker in de buurt te vragen om de werkzaamheden voor u uit te voeren. De kosten zijn afhankelijk van de lengte van de sloot, en of deze goed te bereiken is. Vooraf een offerte aanvragen voorkomt dat u voor verrassingen komt te staan.
Als u de mogelijkheid heeft, kunt u de bagger op uw eigen perceel plaatsen/verspreiden. Bij een gedeelde watergang kunt u het in overleg met de aangrenzende eigenaar op de andere kant plaatsen. Als dat niet mogelijk is, kunt u ervoor kiezen om de bagger af te voeren, maar daaraan zijn voor u meer kosten verbonden.
Het waterschap verleent u geen ontheffing van de onderhoudsplicht als machines er niet bij kunnen.
Wanneer u ziet dat er teveel bagger in de watergang ontstaat, waardoor de sloot niet meer op diepte is, dan is het tijd om de bagger te verwijderen. Als waterschap controleren we ieder deelgebied eens per vijf jaar of alle watergangen op voldoende diepte zijn gebracht.
Er zijn veel manieren om de bagger te verwijderen. Kleine stukjes kunnen soms met de ouderwetse baggerbeugel met net uit de sloot verwijderd worden, maar grotere stukken vereisen meer tijd en inspanning. U kunt er dan voor kiezen om de bagger machinaal uit de watergang te laten verwijderen door een loonwerker. Loonwerkers hebben vaak de nieuwste machines die speciaal ontworpen zijn voor moeilijk bereikbare plaatsen, bijvoorbeeld tussen de bebouwing.
Dat is afhankelijk van de locatie en of u het hele jaar makkelijk bij kan komen. Soms is het in de wintermaanden te nat om er met machines bij te kunnen komen. Soms kiest men er voor om het bijvoorbeeld in het najaar uit te voeren, zodat in het voorjaar de ingedroogde bagger mooi ingezaaid kan worden of als grond verzameld wordt om elders op het perceel toe te passen.
Het is mogelijk dat de watergang naast uw perceel een scheidingsloot is tussen u en uw buren. Voor een scheidingssloot zijn in de meeste gevallen beide aangrenzende eigenaren verantwoordelijk voor het onderhoud van de watergang. We adviseren hierin altijd om gezamenlijke afspraken te maken om de bagger te verwijderen. Naast een beter resultaat kan dit ook voordeel opleveren in de kosten van uitvoering. Kijk hiervoor in de Onderhoudsverordening van het waterschap.
In sommige gevallen is het perceel aan de andere kant van de watergang van een gemeente, Rijkswaterstaat, provincie of spoorpartij. Ook hiervoor geldt dat beide een onderhoudsplicht hebben. Wij adviseren om contact met elkaar op te nemen om onderhoudsafspraken te maken. Er zijn ook situaties waarbij de (spoor)wegbeheerder verantwoordelijk is voor het onderhoud. Dit is het geval wanneer de sloot tot de waterlijn in eigendom is van de andere partij. Kijk hiervoor in de Onderhoudsverordening van het waterschap.
In de Onderhoudsverordening kunt u op een interactieve kaart (onderhoudslegger) zien welk type watergang er langs uw perceel ligt en wie hiervoor onderhoudsplichtig is.
De bagger die zich ophoopt in de watergang zal op den duur de capaciteit en de slootwaterkwaliteit negatief beïnvloeden. Als de sloten niet goed op diepte gebracht worden, dan kan het problemen veroorzaken bij bijvoorbeeld hevige regenbuien. Als er veel bagger in de watergang zit, zal het water in de zomermaanden sneller opwarmen en minder zuurstof bevatten voor de vissen etc., wat kan leiden tot vissterfte.
Het waterschap baggert de belangrijke primaire en secundaire watergangen. Voor de overige watergangen zijn de aangrenzende eigenaren verplicht om te baggeren. Hierdoor kan iedereen zelf de manier van baggeren bepalen.
Bagger is slib dat ontstaat doordat plantenresten, afval, bodemmateriaal en bladeren zicht op vastzetten op de bodem van watergangen.
Als u onderhoudsplichtig bent voor sloten waarin de krabbenscheer en-/of groene glazenmaker voorkomen, bent ook u wettelijk verplicht om deze soorten te beschermen. Dienst Regelingen en de NVWA houden hier toezicht op.
U houdt voldoende rekening met de aanwezigheid van krabbenscheer en groene glazenmaker door ook volgens onze gedragscode te werken. U vindt deze op de website van de Unie van Waterschappen (uvw.nl). Wij verzoeken u nooit meer dan de helft van die planten in een sloot te verwijderen. Zorg dat er voldoende grotere (oudere) planten met brede bladeren aanwezig zijn en verwijder minimaal twee jaar later pas weer maximaal de helft. U kunt de krabbenscheerplanten het beste pas in het najaar verwijderen. Baggeren kunt u het beste met een baggerspuit doen. De zuigmond gaat dan onder de krabbenscheerplanten door, zonder ze te beschadigen.
Het waterschap kan u vanwege rechtsgelijkheid geen loonwerker adviseren. Zelf werken wij zoveel mogelijk samen met lokale loonwerkers. U kunt op internet veel verschillende loonwerkers vinden. Ook kunt u bij buren navragen of zij goede ervaringen hebben met een loonwerker.
Het is belangrijk dat een sloot in één keer helemaal gebaggerd wordt. Als de sloot voor de helft wordt uitgebaggerd, stroomt de achtergebleven slappe bagger terug naar de uitgebaggerde sloothelft. In veel gevallen zal de sloot nog steeds onvoldoende diep blijken te zijn. Het is voor een goede uitvoering van het baggeren daarom belangrijk dat de onderhoudsplichtigen van een sloot samenwerken en gezamenlijk de sloot (laten) uitbaggeren.
Tijdens de schouw heeft onze schouwmeester afgewogen of de watergang op de vereiste diepte gebracht kan worden. Als dat niet kan, wordt een watergang tijdens de diepte-/profielschouw opgeschouwd als “Watergang op diepte brengen tot de vaste bodem”. In sommige gevallen is deze diepte toch echt niet haalbaar… Kunt u niet meer verder baggeren, omdat u toch stuit op een veenbodem/harde bodem en dreigen de kanten hierdoor in te zakken? Geef dit dan bij uw gereedmelding door aan het schouwteam. De schouwmeester houdt hier tijdens de herschouw rekening mee.
U kunt de bagger op de kant afzetten. Daarnaast heeft u ook de mogelijkheid om de bagger door de loonwerker af te laten voeren. Als u eigenaar bent van percelen die grenzen aan watergangen die in onderhoud zijn bij het waterschap of andere instanties, hebt u de wettelijke plicht om de bagger uit deze watergangen op uw kant te laten zetten (ontvangstplicht).
Om een watergang op diepte te brengen, kunt u het beste met de andere aangrenzende eigenaar/eigenaren overleggen hoe u het gaat aanpakken. U bent namelijk samen verantwoordelijk voor de gehele watergang. U kunt de sloot op diepte brengen met een baggerbeugel of door het inhuren van een loonwerker of hovenier die het handmatig of machinaal met een baggerpomp of kraan uitvoert. Wanneer u een loonwerker inschakelt om het onderhoud uit te voeren, kan het lonen om met meerdere bewoners een opdracht te geven om de kosten te drukken.
Het beleid van het waterschap is gericht op natuurvriendelijk onderhoud van watergangen. Bij natuurvriendelijk onderhoud houden wij rekening met de seizoenen. Zo is het najaar voor maaien het meest geschikt, omdat bijvoorbeeld het broedseizoen afgelopen is.
Wilt u op een natuurvriendelijke wijze uw buitengewoon onderhoud (baggeren) uitvoeren? Maak dan gebruik van een baggerspuit. Met een baggerspuit brengt u zo min mogelijk schade toe aan de planten en dieren in de sloot.
Natuurvriendelijk onderhoud van een sloot of een oever betekent niet dat u nooit meer hoeft te baggeren. Baggeren is nodig om de watergang op diepte te houden. Een ondiepe sloot is slecht voor het waterleven: het water stroomt niet goed meer, bevat daardoor niet veel zuurstof en wordt in de zomer snel te warm. Ook is er dikwijls veel algengroei, wat slecht is voor het andere waterleven. Uiteindelijk kan in een watergang met teveel bagger vissterfte optreden.
Bekijk hier een filmpje over baggerspuiten en ecologisch slootschonen.