Veel gestelde vragen subsidieregeling Blauwe Bewonersinitiatieven
Op deze pagina staat een overzicht van de meest gestelde vragen over de subsidieregeling Blauwe Bewonersinitiatieven.
Nee, de subsidieregeling is bedoeld voor collectieve initiatieven vanuit een groep bewoners of maatschappelijke organisaties, zoals bijvoorbeeld verenigingen en stichtingen maar ook scholen. Voor bedrijven zijn er echter wél mogelijkheden bij een subsidieregeling van de provincie Utrecht: Klimaatadaptatie | provincie Utrecht (provincie-utrecht.nl)
Nee, dat hoeft niet. Wij ontvangen graag een aantal foto’s of een filmpje waarop het resultaat van het initiatief te zien is. Die foto’s gebruiken we ook voor onze eigen publiciteit over de subsidieregeling, dus houd rekening met de privacy-regels. Ook kijken we in overleg met de initiatiefnemer of het mogelijk/zinvol is om (extra) publiciteit te geven aan een initiatief bij de opening of oplevering ervan. Dit om het voorbeeld-effect van het initiatief zo groot mogelijk te maken (bijv: een persbericht, het bijwonen van de opening/oplevering door een bestuurder van het waterschap).
- Let erop dat de gemeente waarin het initiatief plaatsvindt niet ook een subsidieregeling heeft voor groene daken of regentonnen. Want dan komt het niet in aanmerking voor onze subsidie.
- Wij vragen om een bewustwordingsactie te koppelen aan het initiatief, zoals een bericht op social media of in de krant, een spreekbeurt op school, informatiebordjes met een link naar een website, of iets dergelijks. Creatieve ideeën zijn welkom!
- Regentonnen en groene daken moeten centraal worden ingekocht, dus niet op eigen houtje door elke deelnemer aan het initiatief.
Jazeker kan dat. Wij subsidiëren maximaal 50% van de kosten (30% voor groene daken en regentonnen) tot een maximum bedrag van € 5.000,-. Voor de kosten die niet door onze subsidie worden gedekt kan ook bij andere instanties financiering worden geregeld. De enige eis die wij stellen is dat er niet door een andere overheid (bijvoorbeeld gemeente of provincie) een subsidie wordt verstrekt met exact hetzelfde doel als dat van onze subsidieregeling. De kans dat dat gebeurt is maar klein omdat weinig andere instanties het vergroten van waterbewustzijn als expliciet doel zullen hebben.
Nee, wij vragen om een subsidieaanvraag te doen voordat het project uitgevoerd gaat worden. Wanneer de subsidie wordt toegekend moet de uitvoering binnen 6 maanden na toekenning van start gaan.
Nee, wanneer de subsidieaanvraag is goedgekeurd wordt ook meteen de betaling ingezet. Nadat de aanvragers een beschikking hebben ontvangen en bankgegevens hebben aangeleverd duurt het nog een week of 3-4 voordat het geld wordt uitbetaald.
Wij streven ernaar om aanvragen binnen 3-4 weken te beoordelen en uitsluitsel te geven. De officiële behandeltermijn is 8 weken.
Aanvragen van subsidie kan via onze website: ga daarvoor naar Subsidies - HDSR . Vraag subsidie aan met behulp van je DigiD of E-herkenning (voor stichtingen en verenigingen). Je komt dan vanzelf in een aanvraagformulier dat ingevuld moet worden. Daarnaast vragen wij een plan van aanpak en een kostenraming. Formats daarvoor staan ook op deze webpagina. Voor de kostenraming kan een offerte van een leverancier worden meegestuurd maar dat hoeft niet per se.
Nee. Vanaf 2023 geldt dat als u subsidie van de provincie Utrecht krijgt voor de aanleg van hoogwaardige groene daken, u hiervoor niet ook nog eens subsidie van het waterschap krijgt.
Indien bovenstaande niet het geval is: Voor het aanleggen van een groen dak en regentonnen subsidieert het waterschap maximaal 30% van de kosten.
Als u hoogwaardige groene daken aanlegt en daarbij specifieke andere activiteiten organiseert om het waterbewustzijn te vergroten, dan kunt u voor deze activiteiten wel subsidie krijgen.
Nee, als het gaat om een activiteit die voortkomt uit een wettelijke verplichting of een reguliere taak komt deze niet voor subsidie in aanmerking.
Vanaf het moment dat de subsidieregeling is opengesteld in het begin van het jaar kunnen er aanvragen voor dat jaar worden ingediend. Het moment van openstelling wordt bekendgemaakt op de website. De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.
Per project kan één subsidie-aanvraag worden ingediend. Een project kan niet worden “opgeknipt” in deelprojecten om meer subsidie te krijgen. Initiatiefnemers kunnen wel voor meerdere projecten subsidie aanvragen. Dat kan ook verspreid over meerdere jaren.
Het maximale subsidiebedrag van EUR 5.000 is inclusief BTW.
Nee, de subsidieregeling is alleen bedoeld voor initiatieven in groepsverband. Het is namelijk belangrijk dat er sprake is van een zgn. ‘collectief maatschappelijk belang’.
Wij hanteren een minimum aantal van 8 deelnemers. Er is geen maximum.
Nee, indien uw gemeente een specifieke subsidieregeling heeft voor groene daken of regentonnen, dan komt uw initiatief voor dat deel niet in aanmerking voor onze subsidie. U kunt dit checken op de website www.klimaatklaar.nl
Nieuw vanaf 2023: Indien u subsidie krijgt van de provincie Utrecht voor de aanleg van hoogwaardige groene daken, krijgt u hiervoor geen subsidie van het waterschap.
Indien bovenstaande niet het geval is: Voor het aanleggen van een groen dak en regentonnen subsidieert het waterschap maximaal 30% van de kosten.
Als u hoogwaardige groene daken aanlegt en daarbij specifieke andere activiteiten organiseert om het waterbewustzijn te vergroten, dan kunt u voor deze activiteiten wel subsidie krijgen.
- Dat kan van alles zijn. Het belangrijkste doel van de subsidieregeling is het vergroten van waterbewustzijn bij de inwoners van ons beheergebied. Dat duurzaam waterbeheer iets is waar we allemaal ons steentje aan kunnen bijdragen. En dat door middel van een collectief initiatief.
- Activiteiten kunnen uitvoeringsgericht zijn, zoals de groene inrichting van een schoolplein, of specifiek gericht op onderwijs en bewustwording. Zie voor een (niet uitputtend) aantal voorbeelden de wettekst van de subsidieregeling: Bijlage regeling Blauwe Bewonersinitiatieven (officiele-overheidspublicaties.nl)
- Activiteiten die wij subsidiëren moeten te linken zijn aan duurzaam waterbeheer. Bij de herinrichting van een schoolplein bijvoorbeeld subsidiëren wij het vervangen van tegels door groen of het realiseren van infiltratie van regenwater of regentonnen. Maar we subsidiëren geen nieuwe speeltoestellen.
- Wij kijken bij alle aanvragen of er een link is met het vergroten van waterbewustzijn. Als dat niet al is ingebakken in de activiteit zelf vragen we initiatiefnemers om inzichtelijk te maken hoe hieraan wordt bijgedragen. Zie bijvoorbeeld ook het antwoord op de vraag over groene daken/regentonnen.
Zolang er geld beschikbaar is worden subsidieaanvragen in behandeling genomen, zoals gezegd op volgorde van binnenkomst. Wanneer de bodem in zicht komt kan het zijn dat de laatste indieners minder geld krijgen dan aangevraagd. Daarover zal contact worden opgenomen. Aanvragen die daarna nog komen worden afgewezen. Het volgende jaar kunnen deze eventueel opnieuw worden ingediend. Ook dan geldt weer: behandeling op volgorde van binnenkomst. Er geldt géén voorkeursbehandeling voor aanvragen uit voorgaande jaren.