Dempen van oppervlaktewater
Dempen is het gedeeltelijk of volledig dempen, het versmallen en/of het verondiepen van oppervlaktewater. Bent u bijvoorbeeld van plan een sloot dicht te maken of te versmallen? Of het water verondiepen of verbreden? Het is belangrijk dat u de demping doorgeeft aan het waterschap en een gelijke hoeveelheid water op een andere plek graaft (compensatie).
Melding of vergunning
In veel gevallen is het doen van een melding voor het dempen van oppervlaktewater voldoende. In sommige gevallen moet u een vergunning aanvragen bij het waterschap.
In afdeling 4.3 ‘Grond of ander materiaal aanbrengen’ van de waterschapsverordening staan de regels voor dempen. Heeft u vragen of wilt u uw situatie bespreken met een vergunningverlener? Vraag een vooroverleg aan.
Doorgeven demping en compensatie
Via het Omgevingsloket kunt u checken of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Daar kunt u ook de vergunning aanvragen of de melding doen. Hierbij geeft u de locatie van de demping en het aantal vierkante meter watergang aan. Maak met een tekening duidelijk waar u de compensatie gaat graven en om hoeveel vierkante meter het gaat. Het waterschap kijkt of compensatie van de demping op de aangevraagde locatie mogelijk is.
Compensatie is in veel gevallen mogelijk in hetzelfde of een naastgelegen lager peilgebied. Dit kan bijvoorbeeld door het breder graven van een bestaande watergang. Geef dan ook de nieuwe slootbreedte op de waterlijn aan.
Waarom moet ik een demping doorgeven?
Het dempen van oppervlaktewater zorgt voor wateroverlast en problemen bij de doorstroming. Watergangen voeren overtollig water in natte tijden niet meer weg en in droge periodes is er juist onvoldoende oppervlaktewater in sloten, plassen en kanalen.
Om dit te voorkomen, is het belangrijk een demping door te geven aan het waterschap. Ook moet op een andere plek een gelijke hoeveelheid water gegraven worden ter compensatie. Voer een demping altijd in overleg met het waterschap uit. Het waterschap controleert periodiek per deelgebied of er voldoende water is gecompenseerd.
Zorgplicht
Of het nu om een melding, een vergunning of geen van beide gaat, de zorgplicht geldt altijd. De Omgevingswet bevat een algemene zorgplicht. Dit houdt in dat overheden, bedrijven én burgers verantwoordelijk zijn voor een veilige en gezonde leefomgeving.
De specifieke zorgplicht van het waterschap, vindt u in de waterschapsverordening onder afdeling 1.5. Dit houdt onder andere in dat u alle maatregelen neemt om negatieve gevolgen voor het watersysteem te voorkomen. In afdeling 4.3, die van toepassing is op het dempen van een watergang, is de specifieke zorgplicht voor deze activiteit verder uitgewerkt (artikel 4.17).
Controle toezichthouders
Het waterschap gaat periodiek na waar dempingen zijn uitgevoerd zonder melding of vergunning. De controle gebeurt met behulp van luchtfoto’s en waarnemingen in ons gebied. Als dempingen niet geregistreerd staan bij het waterschap, vindt handhaving op de overtreding plaats. In een goed gesprek wordt dan eerst gekeken naar de mogelijkheden van legalisatie. Als dit niet mogelijk is, is de perceeleigenaar verplicht om de gedempte watergang naar de oorspronkelijke staat terug te brengen.
In 2022 controleerde het waterschap de gebieden Oude Rijn en Leidsche Rijn, in 2023 het gebied IJssel en in 2024 en 2025 het gebied Kromme Rijn.
Q&A
Een melding of vergunningaanvraag doet u via het Omgevingsloket. U geeft het volgende door:
- De locatie van de gedempte watergang(en). Gebruik hiervoor een kaart/tekening, met perceelnummers, uitgebreide afmetingen en oppervlakten.
- De locatie van de compensatie. Gebruik hiervoor een kaart/tekening, met perceelnummers, uitgebreide afmetingen en oppervlakten (oude én nieuwe afmetingen bij verbreding van watergangen).
Hier een voorbeeld van hoe u dit doet:
U bent als perceeleigenaar verantwoordelijk voor de watergangen op uw perceel. Indien u een perceel heeft gekocht waarop een watergang is gedempt, bent u hier ook verantwoordelijk voor.
Nee, indien de mede-eigenaar op een ander postadres woont, schrijven wij zoveel mogelijk beide eigenaren aan.
Nee, van verjaring is geen sprake. In onze Profielenlegger is vastgesteld wat de ligging en minimale eisen van een watergang zijn.
Als u een nieuwe watergang heeft gegraven, in hetzelfde of naastgelegen lager peilgebied als de demping, welke nog niet als compensatie is gebruikt dan is dat mogelijk. Een watergang welke door het waterschap of andere overheidsorganisatie is gegraven, bijvoorbeeld tijdens een grootschalig project, is niet in te zetten.
Als dit op basis van (lucht)foto’s duidelijk zicht – en aantoonbaar is zal dit als compensatie kunnen dienen.
U kunt de Vergunningcheck doen via het Omgevingsloket. Twijfelt u over het resultaat? Vraag een vooroverleg aan. We kijken graag mee naar uw situatie en de mogelijkheden.
We denken graag met u mee. Een vooroverleg is het vooraf bespreken van een melding of vergunningaanvraag. Een vergunningverlener kijkt wat in uw situatie de mogelijkheden zijn en wat er wel en niet mogelijk is. Geef hierbij duidelijk aan wat u als compensatie wilt inzetten. U kunt een vooroverleg aanvragen via onze website.
Contact
Twijfelt u over de regels? Doe dan de Vergunningcheck. Wilt u eerst met ons overleggen? Vraag een vooroverleg aan of neem contact op met de afdeling Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving via het mailadres [email protected].