Meer dan honderd waterschapsauto's tanken Groengas
De eerste veertien van meer dan honderd waterschapsauto's zijn vandaag door hoogheemraad Guus Beugelink en zijn collega's van De Stichtse Rijnlanden ingewijd. De nieuwe auto's rijden op Groengas, een vorm van aardgas die schoon, duurzaam, maar ook kostenefficiënt is. Met deze overstap geeft het waterschap een flinke slinger aan het netwerk van aardgaspompen in de regio.
Hoogheemraad Guus Beugelink, gasten en medewerkers geven de Groengasauto's een frisse start
Wat is Groengas?
Groengas is de duurzame variant van aardgas. Het wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Groengas wordt schoon geproduceerd en is hernieuwbaar. Het wordt geproduceerd door vergisting, uit biogas, bijvoorbeeld van mest, groente-, fruit- en tuinafval of rioolslib. Die laatste mogelijkheid maakt het extra interessant voor De Stichtse Rijnlanden. Wat is er nou mooier dan de waterschapsauto's te laten rijden op energie uit je eigen afvalwater? Zover is het nu nog niet, maar het is wel een mogelijkheid die het waterschap serieus bekijkt. Guus Beugelink: "We bekijken de mogelijkheid om op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Nieuwegein een installatie te plaatsen die biogas omzet in Groengas. Als het aan mij ligt, rijden we volgend jaar op ons eigen Groengas, gemaakt uit poep en plas!"
Slinger aan uitbreiding gaspompennet
Op dit moment -juni 2012- zijn er in het beheergebied van De Stichtse Rijnlanden drie (aard)gasvulpunten: in Nieuwegein, in Utrecht en in Harmelen. De verwachting is, dat er snel meer zullen volgen. De Stichtse Rijnlanden geeft met de grote hoeveelheid auto's die op Groengas rijden een flinke slinger aan de uitbreiding van het vulpuntennet in de regio. Beugelink: "Veel organisaties aarzelen en stellen de overstap op Groengas uit, omdat er nog weinig vulpunten zijn. Maar op die manier verandert er niets. Wij zetten die stap wel en dringen met de overstap onze CO2- uitstoot met 60 % en onze stikstofuitstoot met 75% terug. We hopen dat andere overheden en bedrijven in de regio ons zullen volgen".
Waarom Groengas?
In 2011 heeft de werkgroep Duurzame mobiliteit van De Stichtse Rijnlanden in een aantal sessies de mogelijkheden voor vergroening van het wagenpark op een rijtje gezet. Verschillende mogelijkheden passeerden de revue. Het vervangen van de bestaande auto's door modernere zuiniger exemplaren, elektrische auto's of Groengasauto's. Ook is gekeken naar verschillende beloningssystemen en naar initiatieven als 'Het nieuwe rijden'.
Het rijden op Groengas scoorde op alle fronten het beste, ook qua kosten. Elektrisch rijden viel snel af, vanwege de veel hogere kosten. Groengas scoorde bij de overblijvers als beste met de laagste uitstoot van CO2, fijnstof en stikstofoxiden.
Nieuwe auto's, nieuw uiterlijk
In december 2011/januari 2012 is het wagenpark Europees aanbesteed. De waterschapsmedewerkers gaan rijden in verschillende typen Fiats, die standaard rijden op Groengas. Voor de muskusrattenbestrijders is een speciaal type Dacia Duster op Groengas ontwikkeld, samen met marktpartijen. Alleen enkele autotypen die heel veel trekkracht nodig hebben, bijvoorbeeld om boten uit het water te trekken, rijden op diesel. De nieuwe auto's hebben ook een ander uiterlijk gekregen dan de huidige auto's: de huisstijl van De Stichtse Rijnlanden, maar dan in een frisse uitvoering.
De vervanging van bestaande eigen en leaseauto's van De Stichtse Rijnlanden door Groengasauto's loopt nog door tot 2015.