Bouwen in Rijnenburg

Nederland kampt met een groot tekort aan betaalbare en geschikte woningen. Ook in de regio Utrecht is de druk op de woningmarkt hoog. Daarom worden in Rijnenburg / Groot Merwede 63.000 tot 75.000 nieuwe woningen gebouwd, waarvan 25.000 in Rijnenburg. Maar bouwen in dit gebied brengt uitdagingen met zich mee: de bodem daalt en de kans op wateroverlast is groot. Zonder goede water- en bodemmaatregelen kan Rijnenburg op termijn kampen met ernstige problemen, zoals verzakkingen, wateroverlast en afname van waterkwaliteit. Het waterschap heeft hierbij een belangrijke rol. Het adviseert over toekomstbestendige inrichting van bouwlocaties, waarbij serieus rekening wordt gehouden met klimaatverandering, bodemdaling en water in de regio.

Bouwen in Rijnenburg

Om in Rijnenburg toch veilig en toekomstbestendig te ontwikkelen, zijn stevige maatregelen nodig:

  • Voldoende ruimte voor waterberging en afvoer, eventueel in combinatie met andere functies.
  • Slimme inrichting met groen en water om hevige regenval beter op te vangen.

Het waterschap heeft het noordelijke deel van Rijnenburg aangewezen als zoekgebied voor circa 1 miljoen m3 regionale waterberging. Dit is nodig om:

  • Water langer vast te houden voordat het naar het Amsterdam-Rijnkanaal (ARK) stroomt om een maalstop op het ARK te voorkomen of uit te stellen.
  • Wateroverlast in Rijnenburg en omliggende gebieden te voorkomen.

Door deze maatregelen kan het gebied beter omgaan met wateroverlast en bodemdaling, waardoor woningen en infrastructuur duurzamer en klimaatbestendig worden. Dit creëert mogelijkheden voor groen, natuur en (water)recreatie. De gemeente Utrecht onderzoekt of een zwemplas of roeibaan mogelijk is in dit gebied.

Het akkoord van Rijnenburg

Op 11 december 2024 ondertekende Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden samen met het Rijk, de provincie Utrecht en de gemeenten Utrecht en Nieuwegein het Akkoord van Rijnenburg. Hierin spreken de partijen uit dat ze het gebied klimaat- en toekomstbestendig willen ontwikkelen. Voor het waterschap is dit een belangrijke stap: ruimte voor waterberging, natuur en duurzame inrichting is nu verankerd in het akkoord. In de laagste delen wordt gekeken naar mogelijkheden voor waterberging, gecombineerd met groen en recreatie. In stedelijke gebieden wordt gezocht naar klimaatadaptieve oplossingen.

Op verzoek van HDSR is een hoofdambitie toegevoegd: "Invulling geven aan een klimaatbestendige en toekomstbestendige inrichting van het gebied." Dit betekent dat water en bodem een centrale rol spelen in de verdere uitwerking.

Quote Els

Geschiktheidskaart

geschiktheidskaart_woon-en_werklocaties_provincie_utrecht (1)

De Utrechtse waterpartners ontwikkelden een geschiktheidskaart voor nieuwe woon- en werklocaties. Deze kaart geeft inzicht in bodemgesteldheid, kans op wateroverlast en overstromingsrisico’s.

Wat als...

... de extreme neerslag van Limburg in het gebied van De Stichtse Rijnlanden valt.

Simulaties laten zien dat een extreme bui, zoals in Limburg in 2021, grote delen van Rijnenburg onder water zou zetten.

Dwarsdoornede Rijnenburg

Deze kaart laat de zuidkant van Rijnenburg zien (links) en het noordelijk deel (rechts). Deze dwarsdoorsnede laat de verschillende tussen bodemopbouw en hoogteligging zien.

Meest gestelde vragen